Vælg en side

Der er mange mennesker, som vil klubben alt det bedste.

 

På en smuk september aften, satte vi cheftræneren for det succesfulde 1. seniorhold for kvinder i den varme stol (eller rettere sagt på en bænk, som dette topfoto med al ønskelighed afslører) på B.93. Det blev en længere snak. Her er uddrag af samtalen med 29-årige Rasmus Good.

Hvem er træneren Rasmus Good og hvilken historik har han?

– Jeg startede som træner i Genner IF i Sønderjylland, hvorefter jeg hurtigt kom til Haderslev Fodboldklub eller SønderjyskE som de hedder nu. Der var jeg i et år og så gik turen videre til Vejle Boldklub, hvor jeg var i 6 år i forskellige roller, men primært omkring de yngste årgange (U10-U12), både som cheftræner og til sidst sportslig leder.

– I løbet af den periode var jeg blevet meget betaget af måden FC Nordsjælland arbejdede på og specielt spillestilen, så da muligheden for at flytte til Farum og arbejde i FCN kom, slog jeg til. Jeg havde næsten fire fantastiske år i FCN, hvor jeg vil sige at jeg fik min primære fodboldfaglige uddannelse.

– Det er som at være på et fodbolduniversitet, det var fantastisk og jeg er meget taknemmelig for alt klubben har gjort for mig og min udvikling. Hvis jeg bliver betragtet som en dygtig træner, så er det på grund af FCN.

– Herefter fik jeg muligheden for at udvikle mig videre i KB Talent og FC København, hvor jeg var U11 assistent og U17 analytiker i et års tid. Det gav mig en anden indsigt i fodboldverdenen, end jeg fik i FCN og jeg vil sige at jeg udviklede mig meget mere på ledelse og den analytiske del af spillet.

– Det var også interessant at få indsigten i kulturen i klubben. De er langt dygtigere i talentudviklingen end de får kredit for. Jeg følte, at jeg havde en fantastisk position i klubben og at jeg var på vej fremad hurtigt.

Hvorfor valgte du B.93?

– Ja, hvorfor skifte FCK ud med B.93 …

– Jeg må indrømme, at det er fordi Lauritz Smed ringede og fortalte at jeg havde muligheden for at arbejde med Pelin Bal, Frank Petersen og ham selv, i et projekt hvor vi vil forsøge at gøre B.93 til en topklub i kvindefodbolden, med et akademi på internationalt niveau som fundament.

Lauritz Smed og Rasmus Good på sidelinjen i forbindelse med hjemmekampen mod Østerbro IF.

– B.93 har et massivt potentiale og vi ser lidt en mulighed for at indtage en position på længere sigt, som FCK har indtaget på herre og drengesiden også på det økonomiske, men i kvindefodbolden. Rykker vi op i Kvindeligaen vil vi også være den eneste klub fra København, som selvfølgelig skal have et hold i Kvindeligaen. Det fortjener byen.

– Gik jeg efter økonomien havde jeg ikke siddet her, men jeg har en drøm om at kunne spille flot fodbold, med 11 spillere af egen avl og vinde et mesterskab med dem og den drøm har jeg fået tilliden til og muligheden for at jagte her i klubben.

– Her kan jeg også have indflydelse på hvordan akademiet fungerer sportsligt, hvilket også var et kæmpe plus. Nu har vi i teamet erfaring fra topakademier i Danmark, så vi ved meget om hvad der skal til for at opbygge et her i klubben også.

Hvad er dit indtryk af B.93?

– Generelt er indtrykket, at der er rigtig mange gode mennesker, som vil klubben det bedste og arbejder hårdt for at gøre hvad der er bedst for klubben og ikke bare egen butik.

– Mit indtryk er at man har været presset økonomisk helt i knæ og det kan man mærke på de folk som har været her, siden før jeg kom til klubben. Man kan også mærke, at der er en indgroet kultur og historik med hvordan man gør tingene, som vi er ved at rive op i og pille ved.

– Drenge- og Pigeafdelingen har været meget opdelt, på trods af at man ønsker samarbejde og at der på pigesiden har været mange klubber i klubben, hvilket er meget ærgerligt, fordi det er spild af potentiale. Det har vi nu samlet og strømlinet.

– Mit indtryk er også, at der er mange mennesker som vil klubben alt det bedste, men som har oplevet nogle uheldige ting i klubben, som har skræmt dem. Det er også mit indtryk, at folk er glade for at vi er kommet til klubben og det sætter jeg pris på, fordi vi sætter mange ting i søen, ændrer meget på kulturen og hvordan man har gjort ting tidligere. Det skaber altid lidt nervøsitet, nogle gange også lidt uro, men vi ved hvad vi laver og har prøvet det før, så vi ved vi er på rette vej.

Er der – i din optik – nok fokus på dit hold?

– I skrivende stund oplever jeg en stigende interesse for kvindeprojektet, hvilket nok er fordi vi vinder alle vores kampe og gør det godt og så har alle det jo godt.

– Fra bestyrelsen oplever vi også en stigende interesse, men også fra drengesiden. Vi har et godt samarbejde med 1. Herresenior, hvilket jeg tror er vigtigt. Vores fysiske træner Pelin Bal hjælper dem og er med til at give noget værdi til herrerne også.

– Jeg tror efterhånden det er ved at gå op for folk at vi er gode mennesker, som vil hjælpe hvor vi kan og at vi er her for klubben og for at skubbe til grænserne for hvad der tidligere var muligt.

Hvad er dit holds evner og ambitioner?

– Ja, dette er en sjov en, fordi netop omkring holdets evner, så tror mennesker rundt omkring at vi bliver nødt til at forstærke os med bedre spillere, for at komme op på et højere niveau, fordi mange sidder fast i dét, at vi havde gode spillere, som forlod os efter Kvalifikationsligaen.

– Men folk undervurderer virkelig den trup som er her nu. Det gør spillerne også selv på mange punkter, fordi som jeg ser det, står vi stærkere og spiller med større kvalitet end vi gjorde i Kvalifikationsligaen. Vi havde måske bedre individuelle spillere før sommerpausen, men vi er et bedre hold nu og evner at spille i et højere tempo nu. Jeg er slet ikke nervøs, hvis det skulle hedde Kvalifikationsliga med den trup vi har nu.

– Det kollektive niveau er godt, men vi bliver nok aldrig tilfredse. Vi er ikke særlig gode på transfer markedet, men vi er rigtig dygtige på spillerudvikling, så det lyder måske lidt arrogant, men når vi mister en spiller, så laver vi altså bare en som er bedre. Disse ting tager tid, men spillerne rykker sig rigtig godt.

– Vores trup er meget smal, så der skal tilføres noget til vinter, men det er mest på grund af antal, hvis vi skulle få skader, ikke fordi truppen mangler kvalitet til at begå sig. Tre spillere skal vi nok have ind, og her kigger vi naturligvis på Kvindeliga kvalitet eller som minimum potentiale til højt Kvindeliga niveau, som vi kan tilføre truppen til vinter.

– I dagligdagen holder vi dem til en høj standard. Vi sammenligner ikke spillerne med andre 1. divisions eller Kvindeliga spillere, men hele tiden med Champions League niveau. Der ved vi jo godt at de ikke er, men vi tror på, at hvis det er dét niveau vi stræber efter at skubbe spillerne op på, så kommer de langt, selv hvis de ikke lykkes. Ud fra dette kan man måske udlede nogle ambitioner.

– Rent sportsligt kommer vi aldrig til at sætte målsætning om hvor vi vil ende i tabellen. Det tror jeg ikke ret meget på. Vores ambitioner for holdet er at vinde alle kampe vi deltager i, uanset modstanderen og gøre det på vores måde, med vores stil og en tydelig identitet. Samtidig har vi også en ambition om at give så mange spillere vi kan muligheden for at leve af fodbold.

Hvordan er du som træner?

– Jeg ser ikke mig selv som nogen særlig talentfuld træner, så jeg er nødt til at arbejde rigtig godt hver dag for at udvikle mig og give holdet og staben en konkurrencefordel. Jeg prøver at være meget ærlig overfor mig selv og jeg sætter en høj standard for mig selv i hverdagen.

– Klubben og holdet er mit liv og jeg forsøger at give dem alt jeg har hver dag, for at hjælpe dem mest muligt og give dem de bedste betingelser for at vinde.

– Min tilgang er meget analytisk, jeg elsker at se video og arbejder hver dag for at kunne spille den perfekte kamp, som for mig er en kamp, hvor vi kan holde vores modstander nede i deres eget felt i en hel kamp og ikke lade dem komme ud, andet end efter vi har scoret.

– Træningerne er altid med udgangspunkt i spillestilen og “deliberate practice”. Jeg prøver at reducere kompleksiteten så meget som muligt i spillet og give dem den nødvendige struktur, til at være kreative og spille i et rigtig højt tempo uden at komme i tvivl om hvilke muligheder der er i spillet, på baggrund af vores og modstandernes bevægelser.

– Jeg er meget inspireret af Cruyff-filosofien – den gennemsyrer alt jeg laver, og så er Pep Guardiola jo også en kæmpe inspiration. Men det holder mig ikke fra at blive inspireret af Jürgen Klopp, Diego Simeone, Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino og Massimo Allegri.

– Jeg elsker at studere spillet og der er simpelthen ikke nok timer i døgnet, så jeg bliver nødt til at være meget kræsen med hvad jeg ser og hvorfor jeg ser det.

– Jeg kan ikke se en kamp for underholdningens skyld mere, mit hoved kører hele tiden, det er hårdt at se en kamp, fordi jeg hele tiden leder efter noget.

Hvordan arbejder du med holdet?

– Når jeg arbejder som træner er der meget struktur i det jeg gør. Jeg er ikke glad for tilfældigheder på og udenfor banen. Som spiller skal du elske at udvikle dig og hele tiden bygge på, du skal især kunne håndtere en masse informationer på kort tid og kunne overføre dem med det samme. Jeg prøver at holde det simpelt, men samtidigt altid kræve det næste step af mig selv og spillerne.

– Jeg er hård og direkte i min feedback mange gange, men jeg tror ingen i tvivl om at jeg holder meget af dem. Jeg forsøger at have en god relation til alle mine spillere, fordi jeg tror på at det er vigtigt hvis vi skal vinde noget sammen.

– De finder hurtigt ud af at de ikke må tage feedbacken personligt, men at det altid er for at hjælpe dem som spillere. Jeg har fået at vide, at jeg ikke er den mest rosende træner og det er der nok noget sandhed i, fordi jeg vil have at de virkelig kan mærke det når de får ros.

Har du store ambitioner?

– Mit ambitionsniveau er meget højt og jeg er aldrig bange for at møde en modstander, uanset hvilket niveau de er på. Jeg tror altid på at vi kan vinde, hvis vi løser opgaven rigtigt og uanset om vi vinder eller taber, kan vi altid forbedre noget.  Det er svært for mig at nyde en sejr. Jeg nyder den i 5 minutter, og så er mit hoved allerede videre til næste modstander. Måske er det ikke så sundt for mig selv, men jeg tror på det hjælper holdet.

– Der hvor jeg har rykket mig eller ændret min tilgang en smule fra tidligere, er på min empati. Jeg prøver at finde ud af hvad den person har brug for og hvilken behandling den person har brug for, for at præstere og ikke mindst at være glad.

– Hele den mentale sundhed hos spilleren fylder mere for mig. Der var jeg langt mere firkantet før i tiden, men nu er der noget mere forskelsbehandling på den gode måde. I sidste ende så har vi med nogle ambitiøse spillere at gøre, som skal have et arbejde, spiller gratis med drømmen om at få en kontrakt en dag, knokler hver eneste dag, har familie og venner, måske et studie de også lige skal passe.

– Fodbold er måske deres passion, men hele deres liv skal hænge sammen. Hvis det ikke hænger sammen, kan man glemme alt om at præstere. Jeg ville ønske vi havde dem alle på kontrakt, at vi kunne træne klokken 16 eller klokken 10.30 hver dag, men det er ikke realiteten lige nu.

– Det er en meget kompleks opgave og pigerne gør alt de kan for at rykke klubben op i Kvindeligaen, skabe bedre vilkår for sig selv og klubben, imens de har et liv ved siden af.

Hvad skal der til for at I får endnu bedre betingelser for at skabe det miljø I vil have?

– Det korte svar er økonomi.

– Vi skal have en assistenttræner, en holdleder og en analytiker, hvis vi skal kunne konkurrere på den helt store klinge. Der er også nogle analyse redskaber vi gerne vil have fat i, som vi ved hvordan vi skal bruge og er uddannet til at bruge.

– Det er bare økonomi som mangler og så som sagt, vil vi gerne belønne pigerne for deres hårde arbejde med nogle kontrakter også, så de ikke skal slå sig selv ihjel i dagligdagen med fuldtidsarbejde eller studie samtidig med at skulle passe deres kroppe, sørge for at restituere, styrketræne på de rigtige tidspunkter, spise det rigtige på de rigtige tidspunkter, tage en masse information ind til træning og præstere til kamp på lige fod med spillere som er på kontrakter.

– Men næsten det vigtigste er, at vi kan have et akademi som bliver drevet på et rigtig højt niveau, med en stab som er på fuldtid omkring pigerne. Lige nu ved vi at folk ser projektet an, før de springer ud i det og vi er også i snak med potentielle sponsorer, nogle rigtig store og også nogle meget små.

– Men skal vi drive dette til et europæisk topniveau, både på senior og ungdom, som ambitionen er, skal vi naturligvis have noget økonomi ind.

– Vi vil gøre det ordentligt, ikke nogen lappe løsninger. Vi skal have de rigtige mennesker ind, med værdier vi kan stå inde for og som tænker langsigtet.

– Vi kommer ikke til at hente en ny spillertrup hvert år. Der skal være kontinuitet og det skal være en organisk klub. Produktet skal komme som resultat af godt arbejde i dagligdagen, ikke fordi vi køber os til spillere som er her i et halvt år, gør det godt og så er de væk igen.

– Spillere, personale, sågar sponsorer skal ville projektet. Vi vil opfylde nogle drømme og give piger og kvinder endnu bedre muligheder end der er den dag i dag.

Skrevet af Claus Vandborg.
Topfoto af Steen Granager-Simonsen.
Foto af Lauritz Smed og Rasmus Good: Claus Vandborg.
Portrætfoto af Rasmus Good: Claus Vandborg.