Jeg prøver at være seriøs uden at være kedelig.
Manden i denne udgave af “Vinklen” er vores altid friske stadionspeaker, Christian Winther (48 år). Han afløste Janne Kolding i boksen i 2011. Udover sin speakergerning varetager Christian Winther opgaven som billedredaktør på Medlemsbladet. Derudover drager han omsorg for klubbens enorme TV- og videoarkiv. Meget af materialet er desværre underlagt strenge restriktioner fra Danmarks Radio, men det er da lykkedes at afholde to video – aftener på ’Slottet’.
Interview med Christian Winther
Hvordan forbereder du dig inden dagens kamp?
– Jeg møder ind et par timer inden kampstart. Får (forhåbentlig) liv i storskærmen, computer og lydanlæg. Derefter starter jeg dagens playliste. De senere år har vi afspillet ’Rudis playliste’ i den halve time inden kampstart. Efter Rudis afgang har Emil Dyre påtaget sig opgaven, at finde sange til en ny playliste. Så jeg glæder mig til at introducere ’Dyres playliste’ når Corona-krisen er ovre og det går løs igen.
– Hjemmefra har jeg forberedt diverse tekst til oplæsning, fx hvis der er en bustur med fanklubben, et spillerjubilæum eller noget statistik vedr. modstanderholdet. De første år havde jeg størst tryghed i at have alt skrevet ned inden det skulle speakes. I dag holder jeg af at ’gribe øjeblikket’ og har så lidt som muligt på skrift.
Kan du give os et indblik i hvordan det er at være stadionspeaker på Østerbro Stadion?
– Som stadionspeaker for B.93 i 2. division har jeg ret stor frihed til at gøre, hvad der falder mig ind. Jeg er naturligvis meget opmærksom på mit ansvar som repræsentant for B.93. Jeg forsøger at efterleve devisen om, at være seriøs uden at være kedelig.
– Traditioner betyder en del for mig. Især dem som binder bånd mellem fortidens B.93 og nutidens. For et par år siden indførte jeg en lille tradition med, at byde velkommen til vores gamle B.93-helte (tidligere førsteholdsspillere) så snart de spottedes ved indgangen.
– Jeg holder også meget af at inddrage tilskuerne, fx i publikums-konkurrencen i pausen. Men det kan også være et musikønske, en polterabend eller en pludselig opstået situation. Fx blev der sidste år indleveret et par briller i pausen af en kamp, hvorefter jeg efterlyste ejeren over højttaleren. Straks efter kom Hans Drachmann hen til vinduet og proklamerede; ‘De briller må da tilhøre dommeren’ (B.93 var bagud). Den kommentar kunne jeg ikke modstå at speake!
– Jeg opfatter speakergerningen som en servicefunktion. Derfor vedbliver jeg, at orientere tilskuerne om stillinger og resultater fra de øvrige kampe. Det kan godt være, at den yngre del af tilskuerne allerede har fået meldingerne på deres mobile apps. Men B.93 favner mange generationer, og ikke alle er så mobile ud i apps.
Jeg har altid opdaterede lister med hvor mange kampe/mål de enkelte spillere er noteret for. Oplysningerne indhenter jeg hos klubbens hof-statistiker, Palle ’Banks’.
– Efter scoringer og gule/røde kort rapporterer jeg det til Ritzau. Sekunder efter ses oplysningerne på samtlige digitale platforme. Førhen ringede stadionspeakerne rundt til hinanden. Faktisk oplevede jeg det selv i sæsonen 2012/13 dengang B.93 var røget en tur i Danmarksserien. Så måtte jeg pænt ringe rundt på – gammeldaws facon – for at få oplyst scoringer. Det var mere besværligt, men også ganske hyggeligt
Har du nogle muntre anekdoter fra boksen du vil dele med os?
– Der er en del humørfyldte episoder. Fra tid til anden lægger jeg en ’skævert’ ind. Jeg kan godt lide at speake små ’skæverter’ uden at det må blive plat. Hvis en modstander begår et groft frispark mod en 93’er uden at få gult kort kan jeg fx sige; ’det var modstanderens nr. 5 der slap for en advarsel’. Eller hvis modstanderholdet laver et drøn af et langskudsmål kan jeg finde på at sige; ’det lidt heldige mål blev scoret af…’
– Tilbage i 2016 havde jeg nær fået det grønlandske samfund på nakken. I en venskabskamp mellem B.93 og det grønlandske landshold bekendtgjorde jeg over højttaleren, at der var mulighed for, at gøre en god grønlænderhandel (et gammelt slang-udtryk for at lave en god forretning). Der var nemlig tilbud på fadøl. Det faldt en del grønlændere for brystet, som beskyldte mig for at diskriminere. Det var ingenlunde min hensigt. Efter kampen kunne jeg dog konstatere, at mange af gæsternes fans alligevel havde taget imod tilbuddet.
– Martin Heisterberg gav baghjul til alt og alle, dengang han modtog sit gule kort nr. 78 (ja, du læste rigtigt) i karrieren. Jeg havde i sæsonens løb indført den tradition løbende, at opdatere tilskuerne på hvor mange gule kort Heisterberg var oppe på. Den spøjse ide var han selv helt med på.
– En enkelt gang har jeg speaket i Parken. Det var til ottendedelsfinalen i pokalturneringen mellem B.93 og FCK (2017). Mange har siden spurgt mig om det ikke var en fantastisk oplevelse. Til det er svaret: – egentlig ikke! I Parken – eller i superligaen for den sags skyld – er der sjældent plads til, at stadionspeakeren kan improvisere lidt. Alt hvad der skal speakes er givet på forhånd samt hvor lang tid man har til at sige det.
– Og det er slet ikke mig…
Skrevet af Claus Vandborg.
Foto (fra B.93 arkiv) er af Christian Winther, som har været speaker på Østerbro Stadion siden han afløste Janne Kolding i 2011.