Vælg en side

Cheftræner Rasmus Good fortæller om sæsonopstarten, arbejdet med ny spillestil, taktik mv. forud for dét alle spillere, trænere og leder glæder sig til: Første kamp ude mod FC Damsø.

 

Pre-season er ved at være slut, vi har haft fire uger indtil nu, så nu træder vi ind i femte og sidste uge, hvor første kamp i divisionen starter på lørdag 15. august.

Vi har brugt opstarten på at forberede spillerne fysisk til Kvindeliga niveau, som er det vi går efter at spillerne skal være klar til, når vi rammer vinter. De har brugt en del tid i styrkelokalet og på skadesforebyggende træning, så spillerne er klar til en lang sæson, hvor de skal kunne præstere på et højt niveau hele vejen igennem.

De har på grund af den større belastning i styrke, været meget tunge i benene de første par uger og nu begynder de så småt at få noget udbytte og begynder at føle sig hurtigere, så de ting går efter planen ifølge den fysiske periodisering.

På transferfronten er der jo en del spillere som har forladt os og taget skridtet til Kvindeligaen eller noget større, så spiller for spiller er niveauet måske faldet en anelse. Omvendt er der mange som har taget skridtet op, og på fodbolddelen er vi blevet klogere i spillet.

Det er jeg ret imponeret over, fordi det burde ikke være muligt på så kort tid, men det viser jo bare hvor lærevillige og hvor hurtigt truppen har lagt ting på.

Karoline Wietz fra FC Nordsjælland er den eneste vi har hentet siden Kvalifikationsligaen sluttede. Ellers har vi rekrutteret internt hele vejen igennem: Ida Tommerup, Frederikke Troldborg og Viktoria Einsbor er alle tre blevet rykket op fra akademiet.

Fodboldmæssigt har vi brugt pre-season på at få rigtig mange ting på plads. Spillestilen begynder at vise sig og vi er så småt ved at være igennem introduktionsstadiet i den taktiske periodisering, så spillerne er ved at have en basal forståelse af spillestilen og om et par uger kan vi begynde at gå meget dybere.

Uden at gå for meget ned i detaljer, så kommer vi til at have en 3-4 presvarianter i forskellige preshøjder og tilsvarende forskellige exits, som modsvar til de presvarianter vi møder. Vi kigger også på forskellige løsninger som passer til når modstanderne er smalle, lange, åbne, spiller med høj bagkæde, lave og forskellige kombinationer af dette, så spillerne altid har nogle modtræk til hvad modstanderne gør og altid kan ændre i kampen efter behov.

Gennembrudsmønstrene og vores løb i feltet er der også kommet mere struktur på, men igen på et meget basalt niveau, så her har vi også nogle måder at gøre tingene på alt efter hvor modstanderne efterlader rum.
Vi skal aldrig stå i en situation hvor vi kun har en plan A og hvis modstanderne så løser den, jamen så har vi ikke et modtræk. Vi skal altid kunne løse spillet uanset hvad der sker og derfra er det kun den fysiske formåen og den individuelle kvalitet, som sætter grænser for hvor højt niveauet bliver.

Man kan mærke på spillertruppen, at træningsmetodikken nu er anderledes og min oplevelse er også at vi måske er lidt anderledes end mange andre andre miljøer, så også lidt et kulturchok for nogle spillere. Vi stiller rigtig store krav til deres taktiske evner og indlæringsevner hver dag.

Vi bruger en del tid på video. Hver træning filmes og dagen efter har samtlige spillere fået klip, med punkter hvor de skal justere en smule, forbedre eller ting som er på et meget højt niveau, som de skal holde fast i.

Det giver os noget ekstra, fordi man som træner ikke ser alt når man står på banen, men har mulighed for at gense tingene på videoen efterfølgende. Der er også spillere som selv laver klip, opsøger feedback og spørger til hvordan de kan rykke sig og gøre noget bedre.

Nu hvor sæsonen starter og vi har haft en del koncentreret tid med spillerne, begynder vi at kigge på forskellige læringsstile og hvordan vi rammer den enkelte spiller bedst, så vi også optimerer vores analyse område endnu mere.

Vi analyserer og filmer på samme måde samtlige kampe, men her kigger jeg også lige så meget på holdet som helhed.

Forventningen til sæsonen er egentlig meget simpelt sat op, vi skal forbedre os hver eneste dag og hver eneste gang vi træder på banen til kamp og træning. Vi vil forsøge at være spilstyrende i alle kampe og kontrollere den på vores måde og så kommer vi hele tiden til at forsøge at vinde den næste kamp.

Vi kommer nok aldrig til at stå med et erklæret mål om at vi vil ende et sted i tabellen, sådan noget tror jeg ikke særlig meget på. Det jeg tror på er at lægge alt vores fokus og energi over på at vinde den næste kamp.

Det skal være tydeligt at genkende os. Vi kommer til at have en tydelig stil. Man kan ikke kontrollere om man vinder alle kampe i en sæson, men man kan altid kontrollere den måde du vælger at spille på og udtrykke dig på. Mister vi vores udtryk, så mister vi vores identitet, så den går vi aldrig på kompromis med. Så hvis vi taber, så vil vi selv bestemme hvordan vi taber.

Slutteligt håber vi på at folk vil kunne lide at se os spille og har lyst til at se os spille igen næste gang. Jeg er meget spændt på sæsonen. Der er en hel del spændende spillere i truppen, så jeg glæder mig egentlig bare til at komme igang og spille om points.

Se også interviewet med visionerne for kvindefodbolden i B.93, webred..

Skrevet af Rasmus Good.
Foto af Tage Majland.